Rob Hendriks is ontwerper en ruimtelijk denker. Als architect (DAAD), onderzoeker (ADDA), docent (Ac. Van Bouwkunsst Groningen en Artez Zwolle/Arnhem), bouwmeester (Midden Groningen) en arbiter (Raad van Arbitrage voor de Bouw) is hij betrokken bij complexe vraagstukken van ruimtelijke aard waarbij gebouwde productie vaak wel, maar niet perse de uitkomst is. In veel gevallen schuilt het antwoord in het op een vindingrijke manier bij elkaar brengen van de verschillende aspecten en belangen: ruimtelijk denken.
Hij werkt vanuit een sterk bewustzijn van de geschiedenis en de context en vindt zijn werkterrein evenzeer in de stad als in de dorpen en het landelijk gebied van Noord en Oost Nederland. In zijn werk speelt de factor tijd een belangrijke rol; de architect participeert in het verhaal van de ander, luistert, herkent, begrijpt, vertaalt en verlaat het theater. Naast zijn werk als architect, onderzoeker en supervisor doceert hij aan diverse architectuuropleidingen, geeft hij regelmatig lezingen, publiceert hij en organiseert hij workshops en symposia.
Binnen DAAD architecten leidt hij de afdeling Onderzoek, waarin naast eigen onderzoeksopgaven ook het stedenbouwkundige ontwerpwerk ondergebracht is. Naast architectonisch ontwerp houdt hij zich bezig met ontwerpopgaven op een hoger schaalniveau. Zo werkte hij in opdracht van de gemeente Oldambt aan het ambitiedocument voor de binnenstad, maakte hij plannen met initiatiefnemers voor Woldwijk in Ten Boer (tijdelijke invulling terrein), Tussendiepen in Drachten en voor de transformatie van Noordpoort in Meppel. Hij richtte de samenwerkingsverbanden Boer&Bouwen, de Toeverlaat en de Erfvrienden op.
Sinds 2001 worden binnen DAAD Onderzoek al dan niet op eigen initiatief onderzoeksopgaven bewerkt en met regelmaat worden de resultaten hiervan in de vorm van DAAD-cahiers gepubliceerd en verspreid. Een aantal hiervan handelde over ontwerpvraagstukken van het hogere schaalniveau zoals Cahier # 00 over de landschappelijke ontwikkeling van Veenhuizen, # 05 over leisure landscape, #06 over Nieuwe Erven in dorpse context.
Vanaf 2013 tot eind 2020 was hij Stadsbouwmeester in Enschede. In die rol was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven in die gebieden van de stad waar hoge beeldregie van toepassing is en de welstandstoetsing van plannen. Voor een aantal gebieden in Enschede was hij als supervisor aangesteld. Dit betreft zowel nieuwe woonlocaties (Kop Boulevard, Centrum Kwadraat, Janninkkwartier, Boddenkamp, ’t Zeggelt, ’t Vaneker) als bedrijfslocaties (Zuiderval, Technology Base en het Business and Sciencepark). Met de stadsbouwmeester in een pro-actieve rol was hij aan de voorkant bij de planvorming betrokken. Tot eind 2021 heeft hij op Technology Base, het voormalige vliegveld van Enschede, het regieteam voorgezeten. Sinds de zomer van 2020 vervult hij de rol van bouwmeester in de gemeente Midden Groningen en leidt hij de gemeentelijke afdeling stedenbouw.