logo adda ruimtelijk denken klein

Leren van de Grieken
Leren van de Grieken

prijsvraaginzending (eervolle vermelding) wedstrijd “Bouwen op elkaar”, georganiseerd door de gemeente Den Haag, 2014

Leren van de Grieken

In Griekenland worden vele daken gesierd met wapeningsstaal dat de komst van een eventuele toekomstige nieuwe verdieping aankondigt. Wij Nederlanders waren tot voor kort gewend elk bouwproject in één keer neer te zetten. Nu die tijd voorbij is kunnen we in dit opzicht iets leren van de Grieken.Om hoge aanloopkosten van een casco te voorkomen gebruiken we prefab beton-units met de kwaliteiten van een woning. Een unit is zelfdragend, maar kan ook nog maximaal elf bovenburen dragen. Per bouwlaag worden vier units gestapeld. Met een halfsteense stapeling is de stabiliteit gegarandeerd, kan er razendsnel gebouwd worden en is het gebouw in elke tussenfase af. We stellen de ontwikkeling van een torentje in vier stappen voor:

 1. van VVE naar BVE
  Gemeente, cascoproducent, netbeheerder en adviseurs starten een locatie-ontwikkelbedrijf: de Bouwvereniging Van Eigenaren (BVE). Gemeente brengt bouwrijpe grond in met fundering, netbeheerder levert drager voor netgekoppeld lokaal energiesysteem, cascoproducent brengt de unit in en adviseurs het bouw- en ontwikkelconcept.
 2. twee voor de prijs van één
  De kleinste ontwikkeleenheid bestaat uit twee bouwlagen. De koper betaalt naast de eigen bouwlaag ook een deel aan de gemeenschappelijkheid van het gebouw, maar de afdracht voor de grondprijs vindt pas plaats bij de verkoop van zijn extra bouwlaag. Het energiedak is ondertussen al aan het produceren en levert aan de lokale energie-coöperatie (onderdeel van de BVE).
 3. je eigen woningbouwvereniging!
  Doordat de casco’s los op elkaar gestapeld kunnen worden, kunnen er (zonder sloop) steeds bouwlagen worden toegevoegd. De bouwsnelheid is hoog, de overlast voor de zittende bewoners minimaal. Meerdere lagen in een keer leveren een aantrekkelijk schaalvoordeel op (kosten!). Zo is er dus een incentive voor eigenaren om realisatie te versnellen. De casco’s zijn voorzien van sparingen waar eenvoudig een balkon of een extra verblijfsruimte aangehangen kan worden.
 4. de tiende bouwlaag; duurzame winst
  Na realisatie van de tiende bouwlaag (break-even-point) geeft iedere toegevoegde bouwlaag een positief saldo aan de ontwikkeling. Het surplus aan inkomsten uit de realisatie van het project blijft voor het bewonersdeel in de BVE (nu: woondiensten) als startkapitaal voor het beheer en onderhoud.

 

 • Meer afbeeldingen:
 • Gerelateerd project:
  Architectuur als proces
  Architectuur als proces
  Hoofdstuk in het boek “Leven en werken in ruimte en tijd”, Stichting TIJD, 2006Bewerking van tekst in jaarboek van de Academie van Bouwkunst Groningen, 2003-2004 Met titels die beginnen met “ar...
  CPO Meerstad
  CPO Meerstad
  Eigen initiatief om middels bijzondere CPO-projecten een aantal eilanden in Meerstad te ontwikkelen De start van de ontwikkeling van Meerstad liep bij lange na niet zo voorspoedig als de plannenmaker...
  Het is nooit af
  Het is nooit af
  Productie boek over het woon-/werkhuis aan het Gedempte Zuiderdiep te Groningen Aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen wordt sinds 1997 gewerkt aan een bijzonder woon- en werkhuis. Aanvankelijk maa...
 • Documenten: